Te-ai lovit vreodată de situația în care trebuia să decizi ce să cumperi de Crăciun - brad artificial sau brad natural? În unele case, discuția asta apare cel puțin o dată pe an.

Dacă încă nu ai găsit motivația pentru a cumpăra un anumit tip de brad, am pregătit un articol comparativ, care să te ajute să analizezi toate diferențele dintre un brad artificial și unul natural, ca tu să poți alege mult mai ușor.

Ce poți să citești în acest articol:

Tradiția bradului de Crăciun: O alegere dificilă

Există o sumedenie de povești și legende legate de modul în care s-a ajuns la sărbătorirea Crăciunului și a simbolisticii bradului. Cert este că bradul este un copac ce rămâne verde tot timpul anului, simbolizând astfel vitalitate și sănătate.

De exemplu, în Roma Antică, casele erau decorate cu ramuri de laur, în timp ce ramurile de brad se agățau la începutul solstițiului de iarnă. În România, împodobirea pomului de Crăciun a început să aibă loc la curțile regale, la sfârșit de secol al XIX-lea.

Cum să te bucuri de pomul de Crăciun în casă? Dincolo de a crea un spațiu unde să pui cadourile de Crăciun ale celor dragi, alegerea unui brad reflectă considerente ce țin de gust, costuri, impact ecologic și întreținere, dar și menținerea unei tradiții an de an. Iar aici intervine suprema întrebare: să aleg un brad natural sau unul artificial?

Familie care decorează bradul artificial de Crăciun

sursă foto: Man Carrying Girl

Alegerea unui brad natural de Crăciun

Bradul de Crăciun este un simbol principal al sărbătorilor de iarnă. Magazinele încep să-și decoreze interioarele încă din luna noiembrie și sunt pregătite cu marfă nouă pentru Crăciun.

Orașele se îmbracă în straie de sărbătoare de la începutul lunii decembrie, iar unii oameni chiar își împodobesc brazii pentru a se bucura întreaga lună de ei. Brazii naturali se găsesc într-o varietate de soiuri și mărimi și se cresc în pepiniere.

Originea și cultivarea bradului natural

Cum se cultivă bradul natural? Se plantează semințele, iar apoi cresc brazii naturali, într-un ritm lent. Ca un brad natural să ajungă să depășească peste 180 cm e nevoie de aproximativ 10 ani.

Brazii naturali se pot dezvolta mai repede în funcție de sol (dacă e fertil sau nu), de climă, de altitudine (brazii iubesc altitudinile mari) și de tipul de îngrășământ folosit. Un brad cu ramuri bogate are nevoie de creștere și necesită timp pentru a dezvolta o coroană frumoasă.

De asemenea, brazii naturali trebuie toaletați constant, până ajung la maturitate și pot fi recoltați. Proprietarii pepinierelor vor recolta un pom și vor planta altul în locul lui, pentru a avea constant brazi.

Avantajele parfumului și ambianța bradului natural

Principalul avantaj al bradului natural este mirosul adus în casă de acest conifer. Ce poate fi mai feeric decât să stai lângă un șemineu, să savurezi o ciocolată fierbinte și să fii învăluit de mireasma bradului natural?

Acest cumul de factori te duce cu gândul la sărbătoarea nașterii lui Iisus, iar pe cei mici la personajul Moș Crăciun, ce se strecoară în casă, tiptil, ca să pună mult așteptatele cadouri sub pom.

Brad de Crăciun verde cu globuri asortate

sursă foto: Green Christmas tree with assorted-color baubles inside room

Atenție însă, căci bradul natural poate fi dăunător celor care au astm, datorită proprietăților sale alergice cauzate de mucegaiul pre-existent pe crengi.

Întreținerea și durata de viață a bradului natural

Dacă vrei să ai un brad natural în casă de Crăciun, o alegere cu un impact cât mai mic asupra mediului înconjurător ar fi să alegi o pepinieră locală sau care se află cât mai aproape de tine.

Cum verifici dacă un brad este proaspăt? Atinge ramurile și constată dacă acele și ramurile sunt flexibile; în cazul în care pomul a fost tăiat de mult timp, acestea vor fi casante. Un brad natural poate arăta fresh timp de aproximativ 3 săptămâni.

Însă, de la căldura din casă, s-ar putea ca acele bradului să înceapă să se usuce destul de repede. Un dezavantaj la bradul natural îl reprezintă faptul că nu se știe exact cât timp a trecut de când a fost tăiat și până a ajuns la cumpărător.

Specii de brazi naturali

Bradul cuprinde peste 45 de specii de conifere și se regăsește în special în zonele muntoase. Având o coroană cu o formă piramidală și o rădăcină pivotantă (ramificată și dezvoltată în adâncime). Printre cele mai cunoscute specii de brad natural, se numără:

  • Bradul alb
  • Bradul argintiu
  • Molidul
  • Bradul Nordmann
  • Fraserul

Impactul ecologic al bradului natural

În România există câteva ferme de brazi, însă majoritatea brazilor naturali sunt aduși din Nordul Europei. Asta înseamnă că ei sunt transportați de camioane/trenuri de marfă și se consumă mult combustibil, iar astfel se emit cantități ridicate de CO2, acțiuni dăunătoare mediului înconjurător. Prețul unui asemenea pom este destul de ridicat, pentru că pe lângă costurile de producție le implică și pe cele de transport.

Idei de decorațiuni pentru un brad natural de Crăciun

sursă foto: Natural Christmas Tree Decorating Ideas

Brazii naturali sunt biodegradabili și există centre de colectare după încheierea perioadei sărbătorilor de iarnă, astfel poți alege sustenabil.

Alegerea unui brad artificial de Crăciun

Reutilizarea unui brad artificial pe o durată de mai mulți ani îl face o alegere destul de potrivită pentru mulți oameni. Este o investiție făcută o dată, de care se bucură mulți ani.

Tehnologia din spatele bradului artificial

Brazii artificiali sunt fabricați din materiale plastice precum PE și PVC în fabrici automatizate integral sau parțial. Materialele se toarnă în matrițe ce au forme naturale de crengi, ajutând astfel ca ramurile să arate ca și cele naturale.

Apoi, se montează pe suporți din plastic sau metal, în funcție de dimensiunea și de coroana bradului artificial.

Brad artificial verde de Crăciun

sursă foto: Green Christmas tree on brown wooden table

Brazii confecționați din PVC sunt în format 2D și sunt mai rigizi, în timp ce brazii artificiali făcuți din PE au un format 3D, fiind mult mai aproape de modul în care arată brazii naturali.

În parcursul tehnologic PVC pot avea loc procesele:

  1. Panglici lungi și subțiri din PVC sunt introduse în mașina de tăiere.
  2. Panglicile sunt franjurate foarte fin în ambele părți.
  3. Panglicile franjurate sunt tăiate la dimensiuni mai mici pentru pregătirea ramurilor.
  4. Vârful fiecărei ramuri este tăiat, surfilat și tăiat de o mașinărie.
  5. Se montează ramurile pe suport și se deschide frunzele.
  6. Se aplică spray alb pentru un efect de zăpadă naturală.

În parcursul tehnologic PE, mai pot avea loc următoarele procese:

  1. Crearea manuală a frunzelor în matrițe speciale.
  2. Tăierea frunzelor și a mai multor crenguțe pentru constituirea unei ramuri.
  3. Ramurile se montează cu ajutorul sârmelor pe 3 secțiuni: vârf, mijloc și bază.

Varietatea și personalizarea bradului artificial

Brazii artificiali sunt versatili. Aceștia sunt creați să fie durabili, să reziste mulți ani și să arate cât mai bine din punct de vedere estetic. În funcție de modelul ales și de buget, brazii artificiali pot arăta fabulos, cu finisajele ramurilor realizate artistic, impecabil.

Poți găsi pe piață brazi artificiali cu ace scurte dar dense, cu ramuri acoperite cu zăpadă, sau cu fructe și conuri, dar și brazi 3D cu coroane bogate sau cu fibră optică. Materialele utilizate pot fi reciclabile și sunt întotdeauna ignifuge.

Costuri și economii, avantajele bradului artificial

Iată care sunt avantajele principale ale bradului artificial:

  • Potrivit atât pentru spații interioare cât și pentru spații exterioare
  • Este confecționat din material ignifug
  • Nu lasă ace pe podea
  • Costuri reduse de întreținere - bradul artificial nu necesită întreținere specială
  • Au nevoie de un spațiu mic de depozitare
  • Variantă economică, durabilă în timp
  • Are proprietăți antialergice
  • Cele trei secțiuni se montează ușor, iar ramurile au locul lor de îmbinare
  • Ușor de împodobit/despodobit
  • Vine cu suport de brad inclus

Pom de Crăciun cu lumini în spatele spațiului de luat masa

sursă foto: Pre-lit tee behind dining set

Impactul ecologic al bradului artificial

Brazii artificiali pot rezista până la 30 de ani, însă odată aruncați, brazilor artificiali le trebuie ani întregi pentru a se descompune și astfel contribuie la poluarea mediului înconjurător.

Dacă vrei să-l schimbi, una dintre recomandări este să donezi bradul celor care nu au sau să-l duci în centre speciale de reciclare.

Cum alegi dimensiunea potrivită a bradului de Crăciun

Brazii sunt de diferite feluri și au diferite mărimi, astfel încât alegerea dimensiunii bradului de Crăciun nu e tocmai ușoară. Cei mai populari au între 210 și 220 cm și pot fi plasați în apartamente. O dimensiune mai versatilă, atât pentru un brad natural cât și pentru unul artificial este înălțimea de 180 cm.

Pom de Crăciun în living

sursă foto: Brown wooden bench beside green plant

Cum să faci alegerea potrivită pentru bradul de Crăciun?

  1. Alegi zona/zonele în care vrei să plasezi bradul de Crăciun - în sufragerie, în camera copilului, pe masă, pe terasă etc.
  2. Măsori distanța de la podea până în tavan. Scazi 10 cm. Aceea este înălțimea maximă a bradului pe care îl poți plasa în spațiul tău.
  3. Măsori diametrul maxim care se potrivește în acea zonă.
  4. Asigură-te că bradul nu va bloca piesele de mobilier din jurul său.

Experiențe personale: brad natural vs. brad artificial

Dacă încă nu ești hotărât, poți învăța și din experiența altor consumatori. Magazinele online care vând atât brazi naturali cât și brazi artificiali, au secțiuni dedicate recenziilor, unde oamenii aleg să împărtășească experiențele lor de Crăciun.

Decorarea bradului de Crăciun

Există multe idei pentru alegerea decorațiunilor potrivite, însă gândește-te cum arată acestea pe fiecare brad. Cel natural poate fi asimetric și astfel ai nevoie de îndemânare și idei creative pentru a-l decora, pe când unul artificial îți permite să decorezi fiecare zonă exact așa cum îți dorești.

Globuri verzi, roșii, aurii pe bradul de Crăciun

sursă foto: Green red and gold baubles

Cum faci împodobirea bradului artificial de Crăciun? Află că el se decorează la fel ca cel natural! În cazul în care optezi pentru un brad cu lumini, conuri și fructe holly, treaba ta e pe jumătate gata. Cu un brad artificial, poți avea în casa ta bradul perfect din punct de vedere estetic și să te bucuri de un Crăciun de poveste.

Alegerea finală: Brad Natural sau Artificial?

Alegerea unui brad natural sau a unui pom artificial de Crăciun este bazată pe preferințele personale ale fiecăruia, pe considerente de sustenabilitate, dar și de nevoile practice. Pune în balanță toate beneficiile și dezavantajele fiecărui tip de brad și asigură-te că este sigur și sănătos pentru tine și familia ta.

Copiii vor să se bucure de brad cât mai mult timp, iar cel natural se degradează și încep să-i cadă acele - nu putem ști cu exactitate când au fost tăiați și unde i-au ținut, chiar dacă-i ținem în apă, ei tot nu au durata de viață a celor artificiali.

De asemenea, să ții cont și de costurile cu care vine achiziția bradului pe care ți-l dorești. Un brad artificial poate avea un cost mai mare decât cel natural, însă cheltuiala este amortizată și compensată de longevitatea acestuia. Alte costuri pot fi reprezentate de transportul bradului natural, an de an sau de întreținerea lui ca să reziste cât mai mult în casa ta.

Decizia ta trebuie să aibă în vedere modul în care bradul influențează spațiul disponibil și comoditatea ta. Gândește-te la ușurința de depozitare, montare/demontare. Brazii artificiali pot fi personalizați, sunt ignifugi și arată perfect în fiecare an, indiferent cum îi rotești, spre deosebire de brazii naturali, care-și pierd vitalitatea după sărbători.

Referințe ale articolului:

Comentarii

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu