Indiferent de perioada anului, fie că locuiești la casă sau deții o proprietate de vacanță, confortul primează întotdeauna! Schimbările de decor și de mobilier pentru terasa sau grădina ta sunt binevenite în orice sezon, dar mai ales primăvara și vara

Poți obține un loc prietenos și comod prin combinarea unor elemente de mobilier pentru terasă și grădină, dar și al unor obiecte de decor, care vor face exteriorul casei tale să fie o oază de liniște pentru tine și familia ta, dar și pentru prietenii tai.

În acest articol vom oferi toate informațiile necesare pentru a te inspira în alegerea mobilierului potrivit pentru terasă sau să alegi mobilierul de grădină potrivit, dar și ca tu să-ți faci un plan de amenajare pe care să-l poți pune în aplicare imediat.

Ce poți să citești în acest articol:

Începe căutarea mobilierului cu o planificare

Primăvara totul reînvie. Copacii înverzesc, florile încep sa iasa timid la suprafață, iar temperaturile devin tot mai calde, semn că e timpul pentru schimbări!

Dacă de multe ori simțim nevoia să ne modificăm aspectul fizic în funcție de diferiți factori, tocmai pentru a ne balansa energia, putem să schimbăm mobilierul pentru terasa și grădina noastră. Să ne creăm o nouă oază de inspirație și relaxare, chiar în spațiul personal.

Iată o listă care te va ajuta să-ți planifici schimbarea:

  1. Pregătește-ți bugetul și lista lista de dorințe, cu toate lucrurile care-ti sunt necesare pentru noul tău proiect, cel prin care aduci o schimbare mobilierului de pe terasa și din grădina ta.
  2. Este necesar să măsori spațiul înainte de a-ți face planul pentru cumpărături.
  3. Decide câte zone exterioare din grădina ta dorești să (re)amenajezi.
  4. Alege stilul care-ți definește cel mai bine proiectul. Dacă ai mai multe zone, poți delimita spațiile în funcție de stări și de obiceiuri.
  5. Alege materiale durabile, sustenabile și ușor de curățat și întreținut.
  6. Asigură-te că alegerile tale se bazează pe confort și obiecte ergonomice, cu dimensiuni potrivite.
  7. Documentează alegerile tale în magazinele online, iar apoi planifică și vizite în magazinele fizice (dacă acest lucru e posibil) pentru a le testa.

Alegerea stilului de amenajare a terasei sau a curții

Știai că se vorbește despre stil și în alt context decât cel de fashion? Îți poți amenaja terasa și grădina în funcție de preferințele tale.

Stilul îl poți alege în funcție de anotimp, iar în sezonul de primăvară-vară poți opta pentru un stil modern, rustic, boho sau clasic.

Canapea maro cu masă și scaune din metal și lemn pe terasă

sursă foto: Brown 2 seat sofa near white wall

Poți combina diverse stiluri, însă nu prea mult. Păstrează un aer de beatitudine și nu lăsa impresia de grădină și terasă kitsch.

Aceeași regulă ce se aplică la culorile pe care le porți (cand ești îmbrăcat) se aplica și în curte.

Stabilirea materialelor pentru mobilierul exterior

Dacă alegi să-ți amenajezi zona de terasa exterioară sau grădină, poți să combini mai multe tipuri materiale. Acest sezon nu este atat de umed ca cel de toamna-iarna și nici atât de ploios. În ultimii ani, în România, în anotimpurile primăvara-vara e cald și ne bucurăm de temperaturi toride, iar uneori ne confruntăm cu secetă.

Cele mai întâlnite combinații de materiale pentru mobilierul pentru terasă și grădină sunt lemnul, ratanul și metalul, indiferent de anotimp. Pentru că lemnul este pretențios, este necesară tratarea suprafețelor lemnoase cu un ulei special sau lac, pentru a preveni impregnarea particulelor de apă ce pot deteriora mobilierul.

Orice piesă de mobilier ai alege, ține minte că e nevoie să o întreții! Nimic nu rezistă dacă nu este curățat și ferit de umiditate.

Un top 4 al materialelor folosite pentru decorarea cu mobilier potrivit pe timp de primăvară-vară este constituit din lemn, ratan, metal sau plastic. Dar care sunt specificațiile fiecărui material și când ar fi bine să-l folosim?

  1. Mobilier din Lemn
  2. Lemnul este un material elegant și durabil. E folosit în construcțiile cabanelor primitoare, însă tot mai multă lume alege sa utilizeze lemnul în interior (de exemplu, trunchiuri de mesteacăn alb) sau în amenajarea teraselor/grădinilor.

    Lemnul mai e folosit și ca bază pentru scaune, fotolii sau canapele. Unele dintre cele mai utilizate tipuri de lemn sunt:

    • cedru, redwood, tec, mahon, pin;
    • brad, chiparos, salcâm;
    • acacia și eucalipt.


    Foișor cu perdele și șnur cu lumini în grădină

    sursă foto: Photo of gazebo with curtain and string lights

    Cum se întreține lemnul? Deși, toate obiectele de mobilier pentru sezonul cald sunt tratate cu bait sau cu vopsea, poți alege să acorzi mai multă atenție întreținerii.

    Lemnul se șterge cu o cârpă curată, ușor umezită. Apoi, se poate pulveriza cu un spray special pentru curățarea mobilerului de exterior. Pe lângă întreținerea zilnică, când se termină sezonul cald, e nevoie de o inspectare amănunțită a lemnului, să nu prezinte urme de putregai sau să fie infestat cu insecte. Astfel, se evită costurile suplimentare.

  3. Mobilier din Ratan
  4. Există două tipuri de ratan (popular rachita) și anume, cel natural, confecționat din lemnul palmierilor și cel sintetic, confecționat din polietilenă PE. Ratanul natural are costuri foarte mari și este foarte sensibil la razele UV și intemperii.

    Fibrele naturale sunt potrivite pentru amenajarea zonelor interioare. Pe de altă parte, ratanul sintetic este un material durabil, ce poate fi achiziționat la prețuri decente și rezistent in timp. De aceea este o varianta preferată de cei care investesc în amenajarea grădinii sau a terasei, pe timp de primăvară-vară.

    Terasă cu masă și scaune din ratan

    sursă foto: A patio with a table and chairs next to a fence

    Cei mai mari producători de ratan sintetic pot fi găsiți în anumite țări din Asia. Ratanul se îmbină perfect cu rame din aluminiu, oțel și fier, sau cadre elegante din lemn. Acest material poate avea diverse culori și texturi împletite.

    Ratanul se regăsește in fotolii suspendate, scaune și mese pliabile, mobilier tapițat, balansoare etc.

    Cum se întreține ratanul? Ai nevoie de o cârpă curată, o perie moale și o găleată cu apă. Prima dată, se spală ușor și mobilierul cu o cârpă umezită, iar peria e folosită pentru îndepărtarea rapidă a murdăriei din zonele mai puțin accesibile.

    Set cu masă și scaune din ratan pentru terasă

    sursă foto: Brown wicker chairs and table

  5. Mobilier din Metal
  6. Știai că mobilierul din metal pentru grădină are origini in epoca Victoriana?

    În Anglia din secolul al XIX-lea se fabricau linii de mobilier decorativ din fontă pentru grădină, iar după finalizarea celui de-al doilea Război Mondial, mobila englezească de exterior a început să fie confecționată din aluminiu.

    Acest tip de metal a fost preferat pentru că nu ruginește și se poate manevra foarte ușor in matrițe.

    Masa și scaune din metal pentru terasă în stil vintage

    sursă foto: Metal Garden Furniture on the Terrace

    Mobilierul din metal se încinge la soare, însă toate obiectele fabricate din acest material sunt considerate obiecte de lux și pot fi piese extraordinare de decor. Ce să iei în considerare atunci când alegi mobilier din metal? În primul rând, să te asiguri că nu cumperi un metal ce ruginește. Poți plasa obiectele din metal atât pe terasa cât și în grădină, în funcție de spațiul disponibil.

    Cum se întreține metalul? Trebuie doar să-l ștergi de praf și eventual să-l vopsești, în anumite cazuri. Dacă alegi să achizitionezi mobilier din aluminiu, cu siguranță nu te vei lovi de rugină, acarieni și putregai.

  7. Mobilier din Plastic
  8. Cea mai ieftină variantă de achiziționare a mobilierului este alegerea unor produse din plastic. Mai ales dacă nu vrei sa redecorezi toată terasa sau grădina, ci doar să schimbi ceva primăvara, respectiv vara asta.

    Plasticul este o variantă durabilă în timp, însă, în funcție de grosimea materialului, se poate rupe destul de ușor. Poate fi considerat o investiție repetitivă.

    Umbrelă și set cu masă și scaune din plastic pentru terasă

    sursă foto: Woman Sitting on Armchair Under White Patio Umbrella

    Cum se întreține plasticul? Se spune că plasticul rezistă în timp, însă știm că razele soarelui pot fi dăunătoare. Din această perspectivă, recomandăm ca mobilierul din plastic să fie acoperit atunci când nu se utilizează.

    Scaunele și mesele din plastic se curăță simplu, prin folosirea apei și a săpunului, evitând substanțele chimice care pot ataca materialul. Dacă totuși alegi un mobilier mai scump și e durabil, îl poți întreține aplicând un restaurator special pentru plastic

Alegerea mobilierului în funcție de anotimp

Începe din a-ți face terasa și grădina spații mai eficiente. În cazul în care ai mai multe zone în care vrei să investești, află că le poți defini în patru mari categorii

  • Zona de gătit;
  • Zona de luat masa;
  • Zona de relaxare;
  • Zona de decor.

Mobilier pentru spațiul de gătit pe timp de vară

Pe vremea cand preferai să ieși de 1 mai cu prietenii și familia, sărbătoreai ziua liberă la un gratar pe un mal de apă. Ce-ar fi să-ți creezi un loc în propria ta grădină? Poți să adaptezi zona de gătit în funcție de spațiul pe care-l ai.

Nu trebuie sa fii masterchef ca sa poti sa faci un gratar. Tot secretul constă în ustensilele pe care le ai și... răbdare! Ca și cu orice jucărie nouă, ai nevoie de timp de acomodare și exersare. Poate vei arde cateva fripturi, însă exersarea este mama învățăturii!

În cazul acesta, poate ai vrea sa te documentezi in legatura cu tipurile de gratare de gradina si accesorii barbeque existente pe piață.

Cu toate variantele disponibile, poți alege să construiești un blat exterior, cu corpuri de mobilier confecționate dintr-un lemn durabil. Le plasezi undeva să fie ferite de ploaie și soare, dând impresia unei bucătării de vară.

În aceeași zonă, poți construi un grătar din cărămidă. Dacă nu ai spațiu, există o sumedenie de alte alternative, ce se preteaza la nevoile tale. Fie că folosești un disc sau un grătar cu suport, te poți distra alături de familie și prieteni. Mâncarea preparată în grădină, sub razele soarelui, adună toată gașca la un loc!

Tu știi cum poți să alegi grătarul pentru grădină? Am pregatit un articol complet, ce-ți oferă informații detaliate și îți prezintă produse concrete, pentru ca tu să te poți apuca de grătălit imediat!

Mobilier pentru spațiul de luat masa primăvara

Există o serie de tips and tricks pentru alegerea setului de masa și scaune în sezonul cald pe care le-am documentat noi pentru tine, care să te ajute să faci o alegere bine informată.

O variantă elegantă poate fi un set de masă pentru grădină confecționat din ratan, ce aduce împreună 8 persoane. Pe lângă setul de masa și scaune, dacă-ți permite spațiul, poți adăuga și un dulap de bucatarie exterior, potrivit pentru a pune vesela.

Mobilier pentru spațiul de relaxare în sezonul cald

Ce reprezintă o zonă de relaxare în sezonul cald, în propria grădină sau pe propria terasă?

Fiecare dintre noi are propriul său mod de a se destinde și de a cauta inspirație. Însă, pentru că primăvara totul renaște în natură, iar vara are toate coordonatele pentru distracție și relaxare, această zonă poate fi o reală provocare. În zona de relaxare poți plasa măsuțe pentru cafea, ceai sau gustări sănătoase.

Dacă vrei să integrezi pasiunea pentru grădinărit într-o zonă de relaxare, poți construi o mică grădină modernă, în care să cultivi plante aromatice sau fructe de sezon (căpșuni, afine, merișoare).

Zonă amenajată cu plante în grădină

sursă foto: Green plants on black metal train rail during daytime

Dacă ai copii, poți să le creezi propria zona de distracție, alegând elemente de joc din lemn, precum balansoare și leagane potrivite pentru vârsta și înălțimea lor.

O alegere pentru cei care doresc să savureze o cafea în liniște, să citească o carte, sau, de ce nu, să lucreze, poate fi reprezentata de un set de mobilier de grădina cu perne, rezistent, ce totodată oferă și confort.

Dacă ai o grădină mare, care încorporează și o piscină în aer liber, e clar că vrei să-ți petreci acolo o mare parte din timpul tău liber. Asigură-te că ai șezlonguri și balansoare dedicate pentru grădină, care utilizează materiale solide și care-ți oferă confortul de care ai nevoie.

Cele mai preferate zone de relaxare sunt cele în care ai scaune suspendate sau șezlonguri grădină. Faptul că nu ai contact direct cu pamantul, ci levitezi într-o oarecare măsură, te poate ajuta să te deconectezi și să pui totul pe pauza, preț de câteva momente.

Amenajarea zonei de decor

Dacă ai un stil modern, minimalist în interiorul casei tale, poate in exterior adopti un stil boho, cu texturi și nuanțe diferite, inspirat din mai multe culturi. În cazul acesta, o recomandare interesantă ar fi să plasezi o lampă solară LED tip torță care să lumineze locul de luat masa și să creeze un aer misterios, de film străvechi.

Fiecare moment din viața ta spune o poveste si naște o experiență. Zona de decor din grădina ta contribuie activ la experiențele tale. De exemplu, dacă ai suficient spațiu, poți organiza seri tematice chiar în cortul din grădina ta, folosind mese și scaune pentru grădină care sunt pliabile.

Pe lângă alegerea unui mobilier de grădină din lemn, fier sau ratan, pentru a-ți crea un univers relaxant, cu multa verdeata, ai nevoie și de plante de decor. Care sunt plantele tale favorite? De la Mușcate, Eucalipt, Glicină la Caprifoi și Măslin sau Lemongrass, toate pot contribui la completarea designului exterior din grădina ta, mai ales pe timp de primăvară-vară.

Le poți planta direct în pământ, sau într-un model deosebit de ghiveci pentru flori. Alege toate elementele conform stilului pe care l-ai stabilit chiar de la început. Dacă ai ales să folosești elemente rustice, atunci si ghiveciul trebuie să fie din aceeași categorie.

Amenajări inspirate de la celebrități

Fie că vorbim despre terasă sau grădina, în sezonul cald, adică primăvara și vara, tindem cu toții să beneficiem cât mai mult de razele soarelui. În cazul în care vrei să vezi și ce decizii au luat vedetele pentru propriile lor spații, împărtășim câteva dintre cele mai interesante situații:

  1. Celebrul Patrick J. Adams din Suits a creat o zonă de relaxare în stil boho, ce folosește lemnul ca material principal. Zona de exterior este o prelungire a designului interior, iar finisajele din lemn si piatră oferă dinamism întregului spațiu.

  2. Troian Bellisario Instagram page

    sursă foto: Troian Bellisario Instagram page

  3. Cameron Diaz folosește un stil minimalist pentru mobilierul exterior, îmbinând lemnul cu metalul.

  4. 25 de curți și grădini luxuriante de celebrități care acționează ca refugiul ideal

    sursă foto: 25 lush celebrity backyards and gardens that act as the ideal hideaway

  5. Fotomodelul Alessandra Ambrosio are o curte în spatele casei, unde a amenajat totul într-un stil comod, foarte colorat. Casa din California este folosită strict în sezonul cald, pentru a se putea bucura de zona de gătit, de luat masa și de relaxare.

  6. În casa supermodelului Alessandra Ambrosio din Santa Monica

    sursă foto: Inside supermodel Alessandra Ambrosio's Santa Monica home

  7. Barbra Streisand și-a amenajat toată grădina cu trandafiri și cupole din lemn pe care se pot cățăra aceste plante minunate.

  8. Minunatele grădini ale lui Joanna Gaines, Sam Champion

    sursă foto: Tour the Gorgeous Gardens of Joanna Gaines, Sam Champion, More: Photos of Outdoor Patios

Primavara totul înverzește și te poți bucura de mirosul ierbii proaspete până la finalul verii. Deja îți imaginezi cum stai cu o carte în mână pe un scaun și ai tălpile goale, nu-i așa? Alege mobilier cu o înălțime mică, pentru a te putea conecta mai bine cu natura din grădina ta.

Dacă ești în căutarea mai multor idei de mobilier gradina si terasa, poți să vezi sute de modele din care poți să-ți faci o listă de produse favorite.

Referințe ale articolului:

Comentarii

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu